Friday, March 9, 2007

Saun

Kõigepealt läheb kiviseina prussist karkass ja metallkarkassist seina tuulutuslattidest karkass.
Siis kivivill.
Veel natuke villast pilte. Ka karkassi juures tuleb juba lava tugevduse ja kõrgusega arvestada. Ideaalis ei peaks tegelikult ka siin olema mitte tuulutuslatid tugevduseks, vaid vineerplaadid.
Laenurk. Topeltkarkass seinas on selleks, et ülemisele prussile hiljem fooliumit varjav liist kinnitada ja alumisele saab tuulutuslati ülemise otsa kinnitada.
Tuulutuslatid, foolium, ülemise lava otsatugevdus.

Seejärel foolium-aurutõke, tuulutuslatid ja lavakinnitustugevdused (vasakul seinas näha vineerlatid). Tuulutuslatid peavad nurgas servapidi võimalikult koos olema, et hiljem laudise löömisel saaks sisenurgaliistu sinna kinnitada. Kui sisenurgaliistu pole, siis tuleb lauajagu vahet jätta, et lauaotsa sinna taha saaks jätta. (Ma ei eeldagi, et keegi peale saunaehitusega tegeleja sellest jutust aru saaks :o)
Kerisetugevdused.

Ühe seina ja lae laudis on löödud. Seinalaudise otsast on näha sisenurgaliist. Vasakult laelaudise servast on näha liist, mis hiljem, peale sinna seinalaudise löömist ja tuulutusvahe jätmist, varjab fooliumi ära.Ülemine lava valmimisel. Otstest kinnitub kruvipoltidega, nurgad seovad metallnurgad, seina ja lava vahele jäävad sentimeetrised vahed tänu sinna paigaldatud vineertükkidele.

Lavalauad liimimisel. Pulgad on vahel sentimeetriste vahede hoidmiseks. Hiljem võetakse ära.Lavalauad käivad kahes osas ära. Kergem neid pesta ja tõsta.


Ka teise astme lauad käivad kahes osas ära.


See on nüüd üks kõrgem saun, millele oli vaja rohkem astmeid teha, tavaliselt on üks aste vähem.

Nojah. Uks kah ees :o)
Üks päev helistas hirmunud objektijuht ja rääkis, et tulid kliendid kohale ja selgus, et abielupaarikeseks olid mingid 170 kilosed. Mõlemad. Dushikabiini ei mahtunud kah ära. Aga lavadele oli igatahes lisatugevdusi vaja. Selline vaade avanes peale päevast lisaehitust siis saunaukselt. Üks lisajalg on seinal, teine paistab otse.
Lavalauad pealt ära tõstetud ja lavajalg ülevalt pildistatud. Toimib kangi põhimõttel - horisontaalsed latid jooksevad teise astme ja lava esimese serva alt otsapidi seina. Keskel on jala külge kinnitatud, seal on "kiikumiskoht". Otsast kandub jõud vertikaalse lati kaudu lava seinapoolse serva alla. Sein asub siis antud pildil paremal ja astmed ning keris ja sauna sissepääs vasakul.

No comments: