Thursday, September 30, 2021

Kuidas vastupidav ja kerge pink või laud teha

 Langeta vähemalt paarikümneaastane kuusk. Ära tõtta laasima: enne takseeri, kus on kõige sobivama jämeduse, nurga ja asetusega oksad. Seejärel võid korraliku varuga nood oksad lühemaks võtta ja paslikud lõigud kuusest välja järgata. Nüüd sae pikilõikega palk pooleks, pööra pingitoorik jalgele ja lõika jalad õigesse mõõtu. Eemalda liigsed oksad ja koori pink ära. Kuna kuusel on kombeks oksad diagonaalis, mitte täpselt horisontaalis kasvatada, siis võib ilmneda, et jalad on liiga viltu, aga see pole probleem, soovi korral saad jalad sirgemaks pingutada ja selliselt kuivama jätta. Üldiselt on siiski võimalik leida selliste okstega lõike, mis sobivad lisapingutuseta jalgadeks. Pärast paarikuist kuivamist võib pingile laienduseks plangu peale panna. Variant on ka nii lai kuusk langetada, et lisalaiendust pole vaja, aga üldiselt on reegel, et kõige jämedamad st vanemad kuused polegi kõige paremad, parim materjal on ikka paarikümneaastane.

Sellisel ühes tükis mööblil on suured plussid tislermööbli ees: jääb ära mure, et jalad niiskuse muutudes kahanemiste ja paisumistega liikuma hakkaksid, pole vaja puurida, pole vaja liimida.


Ma tegin endale ühe väiksema pingi, mis vabal ajal ripub kuuri seinal, vajadusel saab selle kaenlasse võtta ja kuhu iganes hoovinurka viia, et töötegemistel või grillimisel kuskile abivahendeid toetada. Istumiseks on ta õbluke. 



Teise, suurema pingi, tegin juba töö tegemiseks, esiteks pikem, teiseks laiem, kolmandaks puurisin sellesse augud, mõned neist tegin kandiliseks ning valmistasin paarist kuuseladva ja oksajäägist teravnurksed "kured", mille saab aukudesse vajutada ja töölaual detaile kinni hoida, et neid saagida, liimida, puurida, hööveldada või nikerdada. 


Kuna kurgesid alla vajutades tekib surve, siis toimivad need pea sama hästi kui pitskruvid. Võib ka haamri või nuiaga kerge kõksu anda, et survet veelgi suurendada. Kure pikem pulk peab olema piisavalt pikk, et saaks ta altpoolt pärast uuesti üles, lahti lüüa.



No comments: