Thursday, September 30, 2021

Kuidas redelit teha

 Juba esimesi hooneid rajades tundsin oma redelist puudust, jõle tüütu oli käia äialt laenamas. Samas tundus ostmine mõttetu, sest pidevalt ikkagi vaja ei lähe ja mis ma sest rahast kulutan, kui lähedusest on neid mitu tükki võtta. Aga ikkagi oli tüütu. Ja ehitamine tundus kah tobe, sest ikkagi oli lähedusest ju redelid võtta. Aga no ikkagi tüütu. Nii et mullu talvel viimaks kihvatas ja tegin ära. Tegelikult olin kiiruga juba varem ühe redeli teinud, kui me korstna sädemepüüdja umbe läks ja mul oli vaja katusel käia, aga see oli teine teema, see sai püsikindlalt maja külge pandud, mistõttu pulkade tihe paigutus polnud nii tähtis. Teisalt ühtteist sai juba  toona selgemaks.

Ühesõnaga: kui juba valmis kuiva materjali ei seisa, siis saab metsast mõne sihvaka metsakuiva noore kuuse maha võtta, sellesse ühtlaste vahedega paarisentimeetrised aukud puurida (jälgides, et need ühte telge mööda jooksevad, muidu on pulgad pärast spiraalis) ja seejärel kuuse piki pooleks saagida.



Seejärel otsi kõik sirged oksad või kuuskede ladvad kokku, lõika pikkus parajaks (arvestusega, et redel võiks hiljem otsast aheneda), liiga laia ei tasu teha, muidu painduvad pulgad pärast läbi, liiga kitsast kah mitte, muidu on ebamugav kasutada. Tahu pulkade otsad mõõtu. Vajuta pulgad ühte redeli latti, keera püsti, vajuta teine latt pulkadele otsa, kopsi tihkelt kokku ja valmis.


Millalgi suvel kuivab redel nii palju lisaks, et pulgad hakkavad loksuma ja liikuma ja redeli kasutamine muutub ohtlikuks. Nüüd tuleb pulkade otstesse kiilud lüüa – eelistatavalt tammest, aga sobivad ka muud tihked lehtpuud. Pulga otsa peitliga väike kõiks, et tekiks pilu, kuhu kiil sisse lüüa. Kindlasti ei tohi pulga otsas olev kiil redelilatti lõhki lükata, st kiil peab paiknema lati suhtes risti, mitte pikisüüd.

Ma tegin me redeli vastavalt me hoonetele kolmemeetrise, see on paras pikkus, millega pääsen ka hoone viilu alla. Ühtlasi klapib see me hoonete pikkuste ja laiustega, nii et seda saab igale poole varju alla panna. Liiga pikk redel pole hea, seda on raske kuskile mahutada, transportida ja ka kasutada. Praegune variant on paras, et võtta õlale ja minna metsa, et näiteks öökullile pesakast kolme meetri kõrgusele paigaldada.



No comments: